Alba Regia Táncegyesület
közhasznú szervezet

Az egyesület bemutatása

Az Alba Regia Táncegyesületet a Közép-dunántúli Régió legnagyobb városában, Székesfehérváron alapították 1994-ben. Az országosan egyedülálló Táncház épületében működő műhely a régió vezető népművészeti műhelyeként működik. Egy olyan speciális szervezet, amelyet a népművészeti értékek, különösen a népzene és a néptánc megóvása és továbbéltetése céljából hoztak létre.

Közhasznú szervezetünk küldetése az Európa-díjas Alba Regia Táncegyüttes munkájának támogatása, fenntartása és fejlesztése: a kulturális örökség felkutatása és megóvása, a néphagyományok, különösen a néptánc és a népzenei értékek ápolása, megőrzése, átadása, továbbá a népművészettel kapcsolatos új értékek létrehozása. Célunk, hogy népi örökségünket népszerűsítsük és az egyetemes kultúra részeként beillesszük mindennapjainkba.

Ebben a szellemben szervezzük tanfolyamainkat, továbbképzéseinket, konferenciáinkat, készítünk kiadványokat, oktatási segédanyagokat, digitalizáljuk a már meglévő kép-, hang- és mozgófilmfelvételeinket. A magas szintű tudományos feldolgozás mellett arra törekszünk, hogy a gyűjtött népzenét a kortárs kultúrába is beépítsük, az oktatás és a közművelődés számára is elérhetővé tegyük.

Néptáncbemutatók, népzenei koncertek, szakmai kiállítások, játszóházak, táncházak, táborok, a szakma oktatóinak képzése biztosítja a magyar népi kultúra továbbadását itthon és határon túl egyaránt. Szolgáltatásaink között található továbbá a szakmai tanácsadás, melyet a közművelődési és oktatási intézmények, művészeti csoportok, műhelyek, szakkörök, civil szervezetek és a szakterületen dolgozó szakemberek számára biztosítunk elsősorban a régióban.

Több országos verseny megyei, területi (regionális) elődöntőjét rendeztük meg már az évtizedek során és rendezzük ma is. Ilyen például a békéscsabai Országos Szólótánc Fesztivál regionális elődöntője, valamint a Gyermek Szólótáncosok országos versenyének regionális előselejtezőit.

Egyesületünk feladatául tűzte ki a határon túli magyarság és más népek hagyományainak megismerését. Egyik legnagyobb rendezvényünk évente a Királyi Napok Nemzetközi Néptánc Fesztivál, mely 1996 óta korosztálytól függetlenül közel 70.000 látogatót vonz Európa és a világ minden tájáról. Ide a világ legkiemelkedőbb - főként felnőtt – néptánccsoportjaiból várunk résztvevőket mind az öt földrészről.

Az Alba Regia Táncegyesület tagja több hazai és nemzetközi folklórszövetségnek, így az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesületnek, a Magyar Fesztiválszövetségnek, a Martin György Néptáncszövetségnek, továbbá a C.I.O.F.F. és az I.O.V. nemzetközi fesztiválszövetségeknek, valamint a C.I.D.-nek, azaz a UNESCO Nemzetközi Táncszövetségének, programjaink megjelennek a nemzetközi fesztiválszövetség kiadványaiban. Szervezetünk olyan tevékenységet folytat, melyben a tagokon kívül más személyek is részesülhetnek.

Az egyesület eredményes munkájának köszönhetően 2007-ben Fejér Megyei Príma-díj Fődíjában és Különdíjában részesült.

 • Új Kiadványunk!

  Megjelent a Táncok az időkben sorozatunkból a Táncok a mediterrán mitológiákban című kiadványunk.


  Megrendelhető a webáruházból!

  Bővebb információ »

 • ADÓ 1%-a

  Támogassa ön is céljaink megvalósulását!


  A kedvezményezett adószáma:
  18482083-2-07

  A kedvezményezett neve:
  Alba Regia Táncegyesület


  Támogatását előre is köszönjük!

  Bővebb információ »

 • Ajánljuk magunkat!

  Bálokra, rendezvényekre, céges eseményekre megrendelhetőek műsoraink.


  Bálnyitó táncok, folklór műsorok, kortárs tánckoreográfiák, táncszínházi produkciók, évszázadok táncai...

  Bővebb információ »

Hírek

További hírek

„Múlt, jelen, jövő: generációk együtt a színpadon”

Dátum: 2019. április 28.

az Alba Regia Táncegyüttes jubileumi gálaműsora a Tánc Világnapja...

VII. Mezőföld Virágai Fejér Megyei Szólótáncverseny - FELHÍVÁS

Dátum: 2019. március 23.

Közép-Dunántúl régió szólótáncversenye, 2019. március 23. szombat,TÁNCHÁZ,...

További hírek »

Alba Regia Táncegyesület

8000. Székesfehérvár
Malom u. 6.

Tel.& Fax: (22) 312-795

Email:

© Minden jog fenntartva.