Hírek

2018. május 02.


Két teltház, száz ünneplő táncos

2018. április 28-án szombaton új gálaműsorral és két teltházas előadással ünnepelte az Alba Regia Táncegyüttes a Tánc Világnapját Székesfehérvár néptáncot szerető és tisztelő közönségével.

A műsort egy igazán új koreográfia, Majoros Róbert Kállai kettőse nyitotta meg, mely összeállításban közreműködött az Alba Regia Vegyeskar Kneifel Imre vezényletével.

Idén rendhagyó módon kibővült az ünneplő közreműködők köre. Gálaműsor nívóját a város kulturális palettájának új színfoltja, a Székesfehérvári Balett Színház műsora emelte. Egerházi Attila, a társulat igazgatója és koreográfusa Ravel Boleróját öntötte táncba Vörös/rúzs című művében.

Az esti 19.00 órás előadás során Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke a következő gondolatokkal köszöntötte a tisztelt közönséget:

"Kedves Ünneplők!

Az Alba Regiában sokan vagyunk, és egyre többen, hiszen a jövőre 70 éves együttes tagjainak unokái, sőt dédunokái táncolnak ma a Malom utca 6. szám alatt.Tele vagyunk tervekkel és ezt egy olyan csapattal érjük el, akik hétköznapi emberekként ápolónők, diákok, tanárok, orvosok, vagy katonák, mérnökök, anyukák, apukák, focidrukkerek, természetjárók. Egy valami azonban összeköti őket, ez pedig az, hogy szabadidejükben táncolnak. délutánonként és este megtöltik a Táncházat és próbálnak, készülnek a fellépésekre, miközben egy nagy család tagjai.Ezzel a csapattal tartjuk fenn a Táncházat. Mindenki másképp tesz hozzá annak érdekében, hogy ház szép legyen és, hogy kifizessük a közüzemi számlákat. Talán van Önök között, aki nem is tudja, hogy ha elmegy az együttes szerepelni valahová, akkor az ott kapott tiszteletdíjból fogjuk legközelebb kifesteni a Tánctermet, beletankolunk a mikrobuszunkba, vagy a következő külföldi utazáshoz teszünk félre, vagy spórolunk a fesztiválra.Nem vagyunk önfenntartóak, szükségünk volt van és lesz az önkormányzat támogatására. Kollégáim munkájának köszönhetően nagyon sikeres szakmai pályázati eredményekkel büszkélkedünk és igyekszünk egyre kevésbé teher lenni a város számára, sőt a segítséget meg is háláljuk, hiszen minden nagy városi eseményen jelen vagyunk és országos, nemzetközi sikerekkel szerzünk hírnevet Székesfehérvárnak."

A köszöntőt követően Dr. Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármesterét színpadra szólítva együtt adták át a díjakat a táncegyüttes kiemelkedő munkát végző tagjainak.

Elsőként Ritter Andreának és Bokor Lászlónénak köszönték meg az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportjáért végzett mintegy húsz esztendős lelkiismeretes munkát.

A szenior táncegyüttes 19 évvel ezelőtt, az együttes 50 éves jubileumi műsorát követően alakult. Andi a kezdetektől vezetője, motorja a csapatnak. Előtte hosszú évekig a nagy együttes aktív tagja volt. Táncosként és azon kívül is nagyon sokat dolgozik a csoport érdekében. Szervezi a fellépéseiket, utazásaikat, a viseletek beszerzését. Nagyon sokat tesz azért, hogy a csoport folyamatosan frissüljön, de az új tagok belépésével mindig figyel a legidősebb korosztályra is.Bokor Lászlóné, a mi Döme Marink fiatal korától kötődik az együtteshez, ő még a hajdani Fejér Megyei Népi Együttes tagja volt. Alapító tagja az egyesületnek és sokáig tisztviselőjeként segítette a munkát. A kezdetektől segíti a szenior csoport munkáját. Marika arról híres, hogy tudását átadja a fiataloknak és mindig azt hangoztatja, hogy tudni kell félreállni, de mi ezt nehezen hagyjuk neki. A mai napig a Táncház meghatározó munkatársa, nélküle nincs Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál.Ezután hívták színpadra a táncegyüttes felnőtt csoportjának két tagját, Nagy Líviát és Balogh Tamást, hogy átvegyék az „Év Táncosa” díjat, melyet a táncegyüttes szavazata alapján érdemeltek ki.

Lívia évek óta tagja az együttesnek, a tánc náluk családi hagyomány. Édesanyja a Szenior csoportban ropja. Livi nagyon kedves, segítőkész, alázatos, szorgalmas, közösségi ember, igazi csapatjátékos, van érzéke a gyerekekhez, hallgat az idősebbek véleményére. Jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar andragógia szakos hallgatója.

Balogh Tamás "Tesi” a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonája. Van úgy, hogy egész nap a mínuszban áll díszőrséget a Sándor-palota, vagy a parlament előtt, de estére már ott van a táncteremben. Kitartó, küzdő típus, csapatjátékos, mindig és mindenben lehet rá számítani.A díjátadás után Majoros Róbert művészeti vezető szerkesztésében bemutatott „Megőriztem, továbbadom” című összeállításban a tánc, a tudás és az életszemlélet átörökítését kísérhették nyomon nézőink a malom utcai Táncház nagy családjának generációi között.

Az Alba Regia Táncegyüttes hagyományaihoz híven a felnőtt csoportja mellett színpadra lépett Senior csoportja, valamint az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka- és Csöröge csoportja, összesen mintegy 100 táncos személyében.

Megidézték a dél-alföldi mulatságok hangulatát Majoros Róbert „Padkaporos bál” című koreográfiájában, majd a seniorosok mutatták be Sipos Dániel és Mohácsi Diána „Sej,haja-haja” galga-menti összeállítását.

A küküllő-mentére repítette el a közönséget Molnár Gábor „Esik eső, hull a zápor” című magyarózd virtuóz férfi- és páros táncait bemutató művében.

A Pulutykások Kraszna vidékének táncait vitték színpadra Majoros Róbert és Majorosné Szabó Veronika „Karácsony havába” című koreográfiájukban.

Molnár Gábor magyarpalatkai összeállítását a Csöröge csoport mutatta be „Vígan legyünk címmel, majd Kallós Zoltán emlékének tisztelegtek az Albás férfiak.

Az együttes női tánckara Szigeti Angéla „Lányok vakarója” című somogyi összeállításával a fiatalabb leány generáció pedig Majoros Róbert és Majorosné Szabó Veronika: „Kerektánc” című hegyközi koreográfiájával villantott fel vidám pillanatokat a leányok és asszonyok életéből.

Műsorunk zárásaként Gőbölös Gábor és Majoros Róbert közös alkotásában az „Ígéret havában” a bodrogközi fiatalok egykori május 1-i, várakozásokkal teli mulatságát idézzék meg az Albás táncosok.

A gálaműsorról a Fejér Megyei Hírlap munkatársa, Rivnyákné Bokros Judit számol be bővebben az alábbi link alatt:

https://www.feol.hu/…/egyszerre-kortars-es-nepies-vilagnap…/

képgaléria: https://www.facebook.com/pg/www.artefolk.hu/photos/?tab=album&album_id=1795232813900025

Az Albások nagycsaládjával legközelebb a 2018. augusztus 11-15. közötti XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon, valamint az augusztus 20-i „Táncra Magyar” gálaműsoron találkozhat tisztelt közönségünk.

 • ADÓ 1%-a

  Támogassa ön is céljaink megvalósulását!


  A kedvezményezett adószáma:
  18482083-2-07

  A kedvezményezett neve:
  Alba Regia Táncegyesület


  Támogatását előre is köszönjük!

  Bővebb információ »

 • Új Kiadványunk!

  Megjelent a Táncok az időkben sorozatunkból a Táncok a mediterrán mitológiákban című kiadványunk.


  Megrendelhető a webáruházból!

  Bővebb információ »

 • Ajánljuk magunkat!

  Bálokra, rendezvényekre, céges eseményekre megrendelhetőek műsoraink.


  Bálnyitó táncok, folklór műsorok, kortárs tánckoreográfiák, táncszínházi produkciók, évszázadok táncai...

  Bővebb információ »

Hírek

További hírek

„Múlt, jelen, jövő: generációk együtt a színpadon”

Dátum: 2019. április 28.

az Alba Regia Táncegyüttes jubileumi gálaműsora a Tánc Világnapja...

VII. Mezőföld Virágai Fejér Megyei Szólótáncverseny - FELHÍVÁS

Dátum: 2019. március 23.

Közép-Dunántúl régió szólótáncversenye, 2019. március 23. szombat,TÁNCHÁZ,...

További hírek »

Alba Regia Táncegyesület

8000. Székesfehérvár
Malom u. 6.

Tel.& Fax: (22) 312-795

Email:

© Minden jog fenntartva.