Hírek

2017. május 08.


Gálaműsor a Tánc Világnapja alkalmából

Kicsit megkésve bár, de törve nem ünnepelte az Alba Regia Táncegyüttes a Tánc Világnapját a Vörösmarty Színház falai között. Mivel még hat nappal ez előtt a Kínai Nagy Falat ostromolták táncosaink, a Tánc Világnapjának valódi időpontján a kínai Xuchang Három Királyság Kulturális Turisztikai Fesztiválon ünnepelték. A vasárnapi alkalom ismét kettős ünnep volt a tánc öröme mellett az édesanyákat is köszöntötték a gálaműsor résztvevői színpadon innen és túl. Az együttes elmúlt évi munkájának terméseit válogatta egy csokorba, bemutatva a legfrissebb alkotásokat és felidézve régebbi, nagy sikert megért műveket.
Mind ezt tették az „Albásokra” oly jellemző sokszínűséggel térben, időben, stílusban és korosztályban. Idén három új alkotás debütált a Vörösmarty Színház színpadán. Molnár Gábor jóvoltából „Esik eső, hull a zápor” című magyarózdi férfitáncokat bemutató koreográfiáját, majd ezt követően a női lelkek villanását felidézve Szigeti Angéla „Lányok vakarója” című legújabb alkotását láthatta a nagyérdemű közönség. Gőbölös Gábor és Majoros Róbert legújabb közös alkotásában az „Ígéret havának” hangulata elevenedett meg, melyben a bodrogközi fiatalok egykori május 1-i, várakozásokkal teli mulatságát idézték fel az Albás táncosok.
Az Alba Regia repertoárjából láthatták még Majoros Róbert „Padkaporos bál” című koreográfiáját, Molnár Gábor nyárádselyei összeállítását „Táncok a Bekecsaljáról” címmel, valamint azt a Bertóké verbunkot, ami a 2016-os Szekszárdi Országos Néptáncfesztiválon koreográfiai nívódíjban részesített a zsűri.
Az Alba Regia Táncegyüttes állandó kísérő zenekara, a Galiba idén új zenekari számmal rukkolt elő. Komlói kötődésű prímásuk, Szileszki Angéla összeállításában Baranyai dallamokat hallhattak.
Az est folyamán a fiatalabb generáció is színpadra lépett. Fehérvár új fiatal kedvencei a jól ismert Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja vezetőik Majoros Róbert és Majorosné Szabó Veronika „Ejebuja” című legfrissebb felcsíki koreográfiáját mutatta be. Idén is egy csapásra összeállt „Múltidézők” nevű formáció. A szívükben-lelkükben is örök Albások a mai napig repertoáron lévő egyik „örökzöldet” idézték színpadra Kocsis Enikő és Fitos Dezső „Vajdaszentiványi táncok” című összeállításában.
Az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja minden évben új kihívást keres magának. Idén a friss diplomás néptáncpedagógust Sipos Dánielt, az Alba Regia Táncegyüttes táncosát kérték fel repertoárjuk felfrissítésére. Mohácsi Diána és Kupec Zsófia segítették munkáját. „Jaj Istenem, de szép dolog” című magyarbődi összeállítást láthattunk tőlük.
A 19.00 órai előadáson Juhász Zsófia az Alba Regia Táncegyesület elnöke és dr. Cser- Palkovics András, Székesfehérvár Megye Jogú Város polgármestere köszöntötte az Alba Regia Táncegyüttest, kiemelve Székesfehérvár táncéletében évtizedek óta betöltött érték és közösségteremtő szerepét.
Ezt követően emlékéremmel köszönték meg az egykori táncosoknak az Alba Regiában eltöltött aktív táncos éveket.

Bronzéremben részesültek:
1.   Briski Mariann
2.   Briski Melinda
3.   Mödlágl - Cserta Katalin
4.   Dallos Dóra
5.   Gelencsér András
6.   Glázer Laura
7.   Gőbölös Ákos
8.   Simon - Illiás Daniella
9.   Ladák Hajnalka
10. Oroszi Dóra
11. Gulyásné Szabó Dorina
12. Tóth Gergő
13. Végh Ákos

Ezüstéremben részesültek:
1.   Fekete János
2.   Sáfrán András
3.   Bókáné Zemancsek Edit

Végül mintegy 15 éven keresztül öregbítették az Albások hírnevét, így arany éremmel jutalmaztuk:
1.   Cserta Judit
2.   Czifra Ádám

A Tánc Világnapja alkalmából hagyomány teremtőszándékkal, idén először díjazták az Alba Regia Táncegyüttes jelenlegi két táncosát is, Mohácsi Diánát és Sipos Dánielt, akik a tánckar véleménye és a titkos szavazása alapján kiérdemelték az Év Táncosa címet.

 • Új Kiadványunk!

  Megjelent a Táncok az időkben sorozatunkból a Táncok a mediterrán mitológiákban című kiadványunk.


  Megrendelhető a webáruházból!

  Bővebb információ »

 • Ajánljuk magunkat!

  Bálokra, rendezvényekre, céges eseményekre megrendelhetőek műsoraink.


  Bálnyitó táncok, folklór műsorok, kortárs tánckoreográfiák, táncszínházi produkciók, évszázadok táncai...

  Bővebb információ »

 • ADÓ 1%-a

  Támogassa ön is céljaink megvalósulását!


  A kedvezményezett adószáma:
  18482083-2-07

  A kedvezményezett neve:
  Alba Regia Táncegyesület


  Támogatását előre is köszönjük!

  Bővebb információ »

Hírek

További hírek

„Múlt, jelen, jövő: generációk együtt a színpadon”

Dátum: 2019. április 28.

az Alba Regia Táncegyüttes jubileumi gálaműsora a Tánc Világnapja...

VII. Mezőföld Virágai Fejér Megyei Szólótáncverseny - FELHÍVÁS

Dátum: 2019. március 23.

Közép-Dunántúl régió szólótáncversenye, 2019. március 23. szombat,TÁNCHÁZ,...

További hírek »

Alba Regia Táncegyesület

8000. Székesfehérvár
Malom u. 6.

Tel.& Fax: (22) 312-795

Email:

© Minden jog fenntartva.