Hírek

2016. március 18.


Ferenc Jóska fújatja a trombitát

A székesfehérvári Királykút Emlékházban Tárnok Ákos, a Kákics együttes vezetője és Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője tartott sajtótájékoztatót a Ferenc Jóska fújatja a trombitát… című műsorsorozatról, amely az elmúlt két évben bejárta már a Kárpát-medence egyik felét, s most – megújulva, kibővülve – végigvonul a másik felén is Beregszásztól Budapesten át Várpalotáig, összesen 10 helyszínen.
A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja, fővédnöke Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A Kákics együttes autentikus, a történelmi tényekhez hű műsora a Nagy Háború idején és utána keletkezett népdalokon keresztül mutatja be a magyar katonák sorsát. Az előadás gerincét a székesfehérvári 17-es gyalogezred és a székesfehérvári 10-es huszárok története adja. A nézők gondolatban a honvédekkel járhatják be a szomorúan dicsőséges harcok helyszíneit Szerbián, Galícián és Erdélyen át Doberdóig.
A dalok között a zenészek korabeli feljegyzésekből, levelekből olvasnak fel, miközben kivetített archív fényképfelvételek is megidézik a korszak, a frontok hangulatát.

Sok zajos, nagy sikert könyvelhetett el 2014-ben és 2015-ben a koncertsorozat mind Magyarországon, mind Erdélyben. A Kákics együttes idén is ellátogat megemlékező előadásaival határon túli magyarlakta városokba, Beregszászra és Nagyváradra.
A programsorozat Sajószentpéteren kezdődik 2016. február 12-én. További helyszínek: Kazincbarcika, Kisújszállás, Budapest, Székesfehérvár, Pilisvörösvár, Várpalota, Baracs.
A székesfehérvári előadás időpontja, helyszíne: 2016. március 18. péntek, 19.00 óra, Táncház (Malom u. 6.).

A Ferenc Jóska fújatja a trombitát… című műsor, amely eredetileg 1 órás volt, idén már 90 percessé válik.
Az Alba Regia Táncegyüttes táncosainak koreográfiájával gyarapodik az előadás. Érdekesség, hogy a tánc alapján egykoron már a behívásnál felmérték, hogy kinek, milyen ritmusérzéke volt, vagyis kit hová, melyik hadtestbe érdemes beosztani.

A műsor az újabb gyűjtések eredményeképpen is bővül. Új dalok kerülnek a repertoárba (például Bartók Béla tápiószelei gyűjtéséből egy lassú csárdás, a Kormányos úr arra tartson a part felé… kezdetű népdal), sőt ezúttal nem csak a húsvét, de a karácsony háborús megünneplését is bemutatják az alkotók. Damó Elemér, a fehérvári 17-es honvéd gyalogezred tisztje visszaemlékezéseiben írta le, milyen módon kívánták, tudták a fronton lévő katonák otthonuktól távol is átérezni a karácsony ünnepét.

A dalok témakörei szerteágazóak. Megtalálhatóak bennük a katonaélet különböző pillanatai, a sorozás, a bevonulás, az otthon hátrahagyottaktól való elbúcsúzás, a kaszárnyaélet, a kiképzés, vagy éppen a panaszszó, a büntetések feletti ellenérzések dalai. Előfordul a fegyverek dicsérete csakúgy, mint az egymás közti vetélkedés, a bajtársiasság megéneklése, s természetesen a háború helyszíneinek, valamint a hazaszeretetnek, honvágynak a kifejezése. A véres csatáknak, a halál közelségének, a félelemnek is megszülettek saját népdalai, ahogy aztán a szabadságnak, hazatérésnek, leszerelésnek is.

A sokszínű repertoárral rendelkező Kákics együttes tagjai nem csak vonós hangszereket használnak, előtérbe helyezik a parasztság által használt hangszereket is, mint például a tekerőlant, a bőrduda, a gyimesi ütőgardon, a különböző furulyák, a koboz.

További információ:
Tárnok Ákos, losandinos@gmail.com, +36 20 926 7630
Majer Tamás, majer.tamas@hirbelebumm.hu, +36 20 852 9982

 • ADÓ 1%-a

  Támogassa ön is céljaink megvalósulását!


  A kedvezményezett adószáma:
  18482083-2-07

  A kedvezményezett neve:
  Alba Regia Táncegyesület


  Támogatását előre is köszönjük!

  Bővebb információ »

 • Új Kiadványunk!

  Megjelent a Táncok az időkben sorozatunkból a Táncok a mediterrán mitológiákban című kiadványunk.


  Megrendelhető a webáruházból!

  Bővebb információ »

 • Ajánljuk magunkat!

  Bálokra, rendezvényekre, céges eseményekre megrendelhetőek műsoraink.


  Bálnyitó táncok, folklór műsorok, kortárs tánckoreográfiák, táncszínházi produkciók, évszázadok táncai...

  Bővebb információ »

Hírek

További hírek

„Múlt, jelen, jövő: generációk együtt a színpadon”

Dátum: 2019. április 28.

az Alba Regia Táncegyüttes jubileumi gálaműsora a Tánc Világnapja...

VII. Mezőföld Virágai Fejér Megyei Szólótáncverseny - FELHÍVÁS

Dátum: 2019. március 23.

Közép-Dunántúl régió szólótáncversenye, 2019. március 23. szombat,TÁNCHÁZ,...

További hírek »

Alba Regia Táncegyesület

8000. Székesfehérvár
Malom u. 6.

Tel.& Fax: (22) 312-795

Email:

© Minden jog fenntartva.